Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

15.12.15

"Тайнствените обиталища”: Мировяне – античният чифлик

Заради бурното изграждане на София, повечето археологически проучвания са правени главно в центъра на столицата. Софийското поле остава абсолютна tabula rasa, бяло петно върху научната историческа карта чак до наши дни. Колко са античните вили и чифлици в региона? Нали все някой е трябвало да изхранва немалката аристокрация и администрация в укрепена Сердика.
По време на Римската империя, градът е бил важно пресечно място на европейски транспортни посоки от север-юг и изток-запад. Тук е ставал изключителен обмен на култури: върволица от народности, племена, нрави, обичаи. И вкусове. Каква прелюбопитна картина за извънградския бит разкриват находките от античния чифлик? Не е шега - някога по нашите земи са се отглеждали аспержи. Нямало е домати, картофи, тикви и тиквички, просто защото Колумб още не е открил Америка. Но аспержи тук, в пределите на Римската империя, са се готвели. И това, според данни на археолозите, е продължило доста дълго време...
През XXI век учените отварят нова глава в историята - за живота на обикновения човек в древното ни минало. Разказват археолозите Иво Чолаков и Владимир Славчев.
 
Автор: Петра Талева

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...