Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

20.2.09

ИСТОРИЯ НА ХРАМА "СВЕТА ТРОИЦА" - МИРОВЯНЕ




Храма "Света Троица" в с.Мировяне е построен през 1871г. Целият е изграден от камък с изключение на покривната конструкция, която е дървена. Черквата е дълга 12м. и широка 6.80м. Майсторите на храма са от с.Тресанче - Битолско. Иконостаса на храма е дървен с два реда икони. Първия ред икони са на дванайсете апостола. Втория ред са иконите на Иисуса Христа, Света Богородица, Света Троица, Свети Йоан Кръстител, Свети Великомъченик Харалампи. Девет години по късно 1880г. се изографисва храма ..... Зограф е Михаил Благовест с брат си. Изографията обхваща от сътворението на света до Възнесението на Иисуса Христа.
Църковни служители са били:
Свещеник Спас Петков - родното място не е известно. Има три предположения. Първата версия е че родното му място е село Чуйпетлово / зад Витоша /, от същото село има заселници в с.Мировяне. Втората версия е че е от село Желен - Свогенско, от същото село има заселници в Мировяне. Третата версия е че родното му място е село Погледец. По думите на Владимир Игнатов от с.Требич (по професия кръчмар), че отец Спас Петков е бил учител в Требич, като построили черквата в Мировяне жителите на селото поканили учителя Спас Петков да им стане свещеник, като най учен той приел поканата и станал свещеник на три села - Мировяне, Требич и Погледец. Същия свещеник бил по дух революционер. Буйна натура, смел и решителен, участвал в комитета на Апостола на свободата Левски.
Втория Енорийски свещеник е Илия Данев Попов, той е родом от село Райлово
(Днешното село Люлин), бил е скромен и тих човек, пеел е хубаво и е имал дар слово.
Третия свещеник е бил Дионисий Георгиев родом от село Куманово - Македония. Завършил е духовно училище в гр.София, бил е трудолюбив и много старателен свещеник. Живял до 98 години - починал в София.
Четвъртия Енорийски свещеник е бил Костадин Малинов, той е роден в село Искрец - Свогенско. Духовно училище вероятно е завършил в "Черепиш", тих, скромен човек служил е 10 години в Мировяне в началото на 1945г.
Петия Енорийски свещеник е Иван Милушев Дешев, роден е в село Кумарица, завършил гимназия в София и Пастирско-богословския институт в Черепиш. Църковен празник на селото е 2 май в чест на Свети Атанас и Свети Цар БорисІ покръстителя на българския народ. Заколвали са овца или овен, приготвяли са курбан и цялото село е отивало в местността "Търниците". Отслужвал се е маслосвет от двама свещеници, след това се е раздавал курбан за здраве, а сега ритуала се извършва в църковния двор. През 1971г. на 30 октомври се отпразнуваха 100 години от построяването на храма. Гост на тържеството е бил Епископ Партений със следните свещеници от София - иконом Емануил Кожухаров от храма Свети "Кирил и Методи", иконом Дионисий Георгиев и Протойереи Кирил от храма Свети "Георги" и свещеник Кирил Танчев от село Мрамор. Храма е бил пълен с богомолци, след тържествената Света Литургия Епископ Партений е произнесъл пламенно слово за значението на храма в нравственото издигане на човека и ролята на църквата в обществено политическия живот на нашия народ.
На 31.05.1984г. са отпразнувани 100 години от изографисването на храма, гости на тържеството са били Епископ Партений придружен от дякона си монах Николай и софийските свещеници: Емануил Кожухаров и Протойереи Петър Киров, певците на клира са били от Митрополията. На Светата литургия Епископ Партений е ръкоположил кандидат за свещеник от Трънсия край. След тържествената литургия Епископа произнесъл слово за ролята на църквата и нейното изографисване и какви талантливи строители и зографи е имало през време на робството. Така е завършило второто голямо тържество за нашия храм.Сага храм има нужда от реставрация и обновление, но все още няма действия в тази посока.

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...