Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

31.8.10

Формула 1 до София

Шейх е на път да сбъдне приказката за Формула 1 в България. Само след година край София трябва да е готова пистата за най-гледания и скъп спорт. Това стана ясно, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа вчера споразумение за сътрудничество с шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, представител на владетеля на Абу Даби. Строежът на писта върху бившето летище в Доброславци е проект номер 1 в договора. За целта ще бъде създадено съвместно дружество между България и държавната компания на Абу Даби EABG. Страната ни ще участва с апортна вноска под формата на 3200 декара терен на бившия военен аеропорт, който се оценява на около 180 млн. евро. Строежът ще бъде финансиран от Абу Даби, което е най-голямото и богато емирство в Обединените арабски емирства.

Освен самото трасе, ще бъде изградена и необходимата инфраструктура около пистата.
София трябва да направи и директен път до столичната аерогара. Подписаното споразумение предвижда двете страни съвместно да управляват и експлоатират пистата.

България вече има предварителен договор за домакинство на състезания от Формула 1 от 2012 г. до 2016 г. Очаква се средно 100 евро да струва билетът за състезателния уикенд за Гран при на България във Формула 1, разказа през април пред "Стандарт" шефът на федерацията ни по мотоциклетизъм Богдан Николов.

За изграждането на пистата се говори от няколко години. Сериозният инвеститорски интерес към проекта обаче беше привлечен едва през март по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Кувейт и Катар.

Шейх Мохамед ал Блюки вчера разговаря за пистата и с премиера Бойко Борисов. На срещата са присъствали още главният архитект на София арх. Петър Диков, президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков.

Борисов и Мохамед ал Блюки са обсъдили възможността и за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас - пристанища, магистрали и туризъм.



Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...