Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

20.2.09

МИРОВЯНЕ







Мировяне е едно от селищата създадени преди много, много години, върху дъното на голямо езеро, което е в пределите на Софийското поле. МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Село Мировяне е разположено в северо-западна България (област Софя-град). Геогр. ширина (Latitude) - 42.783N и Геогр. дължина (Lonqitude) - 23.3Е. Надморско равнище - 500 - 699 M. Според данни от Националния статистически институт, териториалната площ на това населено място е - 10.304 km2. Според историята, наименованието на селото е произлязло от името на някогашния местен чифликчия Миро Янев. Поради непосредствената си близост до Столицата на България - гр. София (около 11.205 km от центъра на София), ), през 1957г. селото сменя статута си и се води квартал на София (община Столична). След което във времето района не се развива, като типична градска част на София и отново връща статута си на село, към Столичния район "Нови Искър" .По данни на НСИ към 01/януари/2011 г. населението на с. Мировяне се състои от 1350 жители. Жилищната територия е застроена с едно и двуфамилни къщи с дворове, които в момента наброяват около 500. Пощенския код на с. Мировяне е 1289. В центъра се намират - църквата "Света Троица", която е построена през 1871г., пощата и читалище "ХРИСТО БОТЕВ".

В близост до парка се вижда и запазената плоча на тракийска надгробна могила. В покрайните на с. Мировяне е разположен стадион "Димитър Пенев", носещ името на футболният стратег, който е родом от Мировяне. ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ: Има два маршрута по които да се достигне до столичния кв. Мировяне. Първата възможност е по Околовръсното шосе. Вторият маршрут е през центъра на София. Минава се покрай Централна гара, продължава се по пътя за търговската база Илиянци, след това кв. Требич и отивате директно в Мировяне. Селището е разположено от двете страни на ул."Мировско шосе". По линия на СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ - Мировяне се обслужва от автобус № 25 (на който се извършва прекачване на последната спирка на трамвай № 12 и 11) и автобус №29. КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ: В центъра на кв. Мировяне се намира църквата "Св. Троица ", която е построена през 1871 година. Този църковен храм, макар и малък, е със 137 годишна история, което го нарежда в графата на най-старите местни сгради. От вътрешната и от външната страна на църквата (точно над входа) има запазени стенописи. Църквата "Света Троица" в кв. Мировяне, може да се определи, като част от българското културно наследство, което трябва да съхраним завинаги! Духовно лице в селото е отец Ириней. Кмет на селото в момента е Йорданка Пенкова. Редовни събития: Всяка година на втория ден на Великден читалището в с.Мировяне организира празник на мегдана, където се дава агнешки курбан за здраве и благополучие на населението. Разиграването на безплатна Великденска томбола дава награда живо агне, бъчва вино и Великденски козунак на късметлиите. На трети март всяка година местните спортисти на с.Мировяне си организират футболен турнир на стадион Димитър Пенев, като отборите се разделят на четирите махали на селото, а те са Сините стрели, Камбанен звън, Светкавица и Левски. Характерни празници за Мировяне са ПРОШКА, БАБИН ДЕН, ЛАЗАРИЦА, КОЛЕДА и СЪБОРА НА СЕЛОТО, Който е на църковния празник Света Троица.

Личности: Село Мировяне е родното място на футболния стратег Димитър Пенев и най- добрия волейболист за всички времена Димитър Захариев.

Литература: Братя Георгиеви: Стоян Бригадата, Лазар Крико, които през 2008г. издадоха книгата си за Мировяне "Мировянски ми ти работи ....."

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...