Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

20.2.09

УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ" - МИРОВЯНЕ

По спомени от най-възрастните хора на с.Мировяне.
Непосредствено след освобождението от турско робство през 1879г. е създадено първото училище без да има специална сграда за това. То се е състояло от една класна стая в къщата на Гьоре Ятрако от рода Антови, там са учили всички ученици от всички класове, училището е било начално. Първият учител е бил от село Доброславци и се е казвал Величко Бонев. След това някъде през 1885г. е преместено в частната къща на Йордан Попалексов (Дучо), който е живял в двора на Зафир Данев, който е бил преселник от село Чуйпетлово. Бащата на Дучо е бил свещеник, имали са добри материални възможности и някъде около 1895г. са построили сградата на старото училище, което е било в края на сегашния училищен двор. Същото е имало две класни стаи в които са учили четирите оттделения. Учител в него е бил Величко Бонев от Доброславци. Поради недостиг на класни стаи по един клас от отделение са настанявани в частните къщи на Цветан Михайлов и Петър Генов. Новото училище е строено през 1927 - 1930 година. За построяването му е била учредена подписка в цялата страна за помощи. Плановата му стойност е била 1 200 000 лв. Всички строителни материали са извозвани изключително от населението с биволски и конски коли / построено е на доброволни начала от населението на Мировяне / .Добра помощ е оказана от Давид Наумов, който е бил околийски управител. По онова време училището се е казвало "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", по късно го преименуват на училище "ХРИСТО БОТЕВ". За времето си училището е било една от най представителните сгради в селото имало е добри условия и се е развивало с добро прогимназиално образование до закриването му през 2003г.  В следващите години училището е отдадено на консигнация на стратега Димитър Пенев за стопанисване и преобразуването му в спортна база, за деца от цялата страна.

С Т О Л И Ч Н А   О Б Щ И Н А
Р А Й О Н  "Н О В И   И С К Ъ Р"
КМЕТСТВО   МИРОВЯНЕ
гр. София с.Мировяне ул.''Любимец''1 п.к.1289, електронна поща kmetstvom@abv.bg
тел. 998-70-10; 998-70-11

ДО
КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ


Отосно: подписка от жителите на с.Мировяне за безхаберното стопанисване на общинска сграда-бивше училище.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Инициативен комитет, учреден от жители на с.Мировяне ми предоставиха подписка, с положени 359 бр. имена и подписи, под текст, с който населението на с.Мировяне настоява за отмяна на Решение на СОС № 180/08.07.2004г.с което е предоставена сградата на закритото училище на Детко-юношеската школа по футбол към ФК »Мировяне-2001» , който е под ръководството на г-н Димитър Пенев.
Решението на СОС е отменено от Областния управител, но в последствие е гласувано отново.След устно запитване в «Общинска собственост» СО р-н »Нови Искър», ме увериха, че решението е в сила, но нямат информация за сключен договор с футболния клуб.
Сградата наистина е в полуразрушен вид. В момента е спукан водопровода и мазето е наводнено. Имота е бил предоставен на г-н Пенев заедно с училищното оборудване / чинове, бюра, шкафове и др. /, С които тинейджъри от селото и съседните населени места палят огън вътре в помещенията.В последната година три пъти е сезирана НС «Пожарна безопасност и защита на населението », за възникнали пожари.
В разговор г-н Димитър Пенев, относно безхаберното му отношение към общинската собственост, той се опита да ме увери, че «е вложил десетки хиляди лева в имота, но хулиганските прояви на младежите от селото го довели до това състояние, и според него общината е длъжна да си стопанисва имотите ».

Господин Борисов,

Уверявам Ви, че до момента управлението на Детко-юношеската школа по футбол към ФК »Мировяне-2001» не полага никакви грижи за стопанисването на общинскта собственост, не са вложени никакви средства за ремонти или каквито и да било други дейности, а напротив, имам усещането, че умишлено се цели имота / сграда и прилижащ терен от 7дка./да придобие ниска себестойност.
Предлагам да бъде преразгледан договора за стопанисване на имота, като решението за по-нататъшното му експлоатиране, оставям на Вашето разпореждане.

Прилагам:
1. Подписка-оригинал.
2. Снимков материал на имота.
3. Копие на Решение № 180/2004г. на СОС.

КМЕТ НА КМЕТСТВО МИРОВЯНЕ
/ Е. Соколова /

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...