Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

30.3.10

Територии за далекоперспективно развитие под условие

Над 6000 ха са зоните в София с нов строителен статут при спазване на определени изисквания

За периода след времевия хоризонт, за който се визират предвижданията на общия устройствен план (т.е. след 20 години), се резервират така наречените далекоперспективни територии за урбанизация.

Съгласно Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУСО), чл. 15 "устройството и застрояването на терените за далекоперспективно развитие преди 2020 г. се допуска въз основа на решение на Столичния общински съвет и при условие че инвестиционните инициативи съответстват на предвижданията на общия устройствен план, обхващат изцяло или в значителна степен съответната устройствена зона и за тях е осигурено финансиране.

За да се допусне строителство на територия, попадаща в зона за далекоперспективно развитие, трябва да се разреши изработване на подробен устройствен план (ПУП) от Столичния общински съвет (СОС) по силата на чл. 15 от Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

Потенциалните инвеститори трябва да осигурят за своя сметка изграждането на необходимата инженерна и пътна инфраструктура."
Предпоставка за използване на тези резервни територии ще е изчерпването на потенциалите на близкоперспективните разширения и възможностите за рециклиране на вече урбанизираните територии. Липсата на свободни терени и реалният засилен инвеститорски интерес покачват цената на земята в строителни граници. Предоставянето на нови възможности има балансираща роля за пазара, коментира преди време предвижданията на далекоперспективни зони в общия план главния архитект на София Петър Диков. В същото време общината няма достатъчно средства за осигуряване на отчуждаване и строителство на цялата необходима техническа инфраструктура дори в сегашните строителни граници, особено предвид високите съвременни технически и екологически изисквания.

Далекоперспективните територии са предвидени по основната ос на развитие на града запад - изток, където се развиват т.нар. вторични градски центрове, посочиха експерти от общинското предприятие "Софпроект – ОГП". Те са свързани с главните радиални транспортно-комуникационни направления с повишена градска активност – северозапад (бул. "Сливница"), югоизток (бул. "Цариградско шосе"), и в зоните на пресичане с околовръстния транспортно-комуникационен ринг. Тази ос има най-голяма структуроопределяща роля и първоетапност като значение за града и степен на реализация. Като далекоперспективни са отредени разширения на землищата на селищата Лозен и Герман (в южна посока) и в Божурище в (западна).

Далекоперспективните зони за жилищно строителство са насочени най-вече в северната част на града (Старопланинската яка) в съответствие с една от основните цели на плана - балансирано развитие на града в северна посока. Предвидени са разширения на почти всички селища по северната дъга в околоградския район - Кривина, Мрамор, Мировяне, Нови Искър, Войнеговци, Световрачене. Жилищни далекоперспективни (Жмзд) - общо 32,82 ха, са предвидени и в кв. Суходол. Те са северно от река Суходолска.

На североизток, където е транспортният възел на Околовръстното шосе, бул. "Ботевградско шосе" и "Кремиковско шосе", също е отредена далекоперсперктивна територия. Към терените в този център второ ниво има значителен инвестиционен интерес. Това беше и причина за разработване на подробен устройствен план за част от зоната, която е с работно име местност Голяма локва, район "Кремиковци". Подробният устройствен план е изработен от "ГИС - София" ЕООД и вече е одобрен от Столичния общински съвет.

В североизточна посока като далекоперспективна зона е определена и територията на металургичния комбинат "Кремиковци". Тя е предвидена за регенерация и преструктуриране с отреждане на смесена многофункционална зона.

Според общия устройствен план в териториите от тип далекоперспективно развитие попадат устройствени зони за Смф2д - смесена многофункционална предимно за околоградски район, Жмд – жилищни с нискоетажно застрояване, ЖВд - вилни зони. По отношение на система обитаване са предвидени територии, които са в околоградската зона на София. Те са с режими на устройствени зони за нискоетажно, с ниска плътност застрояване и са в три основни разновидности (ЖМд, ЖМ1д, ЖМ2д, ЖМ3д). Основната цел е създаване на висококатегорийно обитаване в природни и екологични зони.

За развитие на зелената система и спорта са предвидени далекоперспективни устройствени зони за паркове, за спорт и атракции и терени за гробищни паркове. По този начин се резервират територии за бъдещо развитие в обвързаност със съществуващата зелената система в хоризонт 2030 г.

Разширения на територии за озеленяване се предвиждат в:

- южно от с. Чепинци като територии с режим за далекоперспективно развитие на паркови територии (Зпд)

- южно от с. Кривина, територии определени с режим за локални градини и озеленяване (Тго)

- под с. Ботунец до езерото вдясно и около него територии се определят с устройствени режими - Тзв, Ссп или Зпд, с оглед формиране на буферна зона за далекоперспективния етап, когато "Кремиковци" се очаква да промени статута си.

С изменението на общия устройствен план на Столична община като резерв за бъдещо разширение на урбанизираната територия са предвидени зони за далекоперспективно развитие. Тяхното усвояване на общо основание ще може да се осъществява след 2020г. Тези резервни терени са разположени основно в северозападна, югоизточна и североизточна посока, което е в съответствие с основните принципни схеми и оси за развитие на града, заложени в общия план. Реализирането на процеси на урбанизация в тези територии е под условие и ще зависи от развитието на икономическите, социални и демографски процеси в страната и София. Този териториален резерв ще дава възможност за гъвкав отговор на общите процеси на развитие на града, например при нарастване на населението над прогнозните стойности, както и за удовлетворяване на специфични инвестиционни интереси, значими за общината, при спазване на определени изисквания. Инвестиционните намерения към далекоперспективните зони не трябва да противоречат на принципите на общия устройствен план, затова изискванията за застрояването в тези зони са изяснени максимално още на този етап, чрез прецизиране на функционалното предназначение и чрез специалните текстове на Закона за устройство и застрояване на Столична община.

С разрешение от общински съвет

Столичният общински съвет е дал разрешение за изготвяне на подробни устройствени планове за няколко далекоперспективни зони. Разрешение за изработване на проект на подробен устройствен план (ПУП) на 400 хил. кв.м в район Панчарево. Територията е разположена в местностите Шабаница и Орлова круша на с. Лозен, район Панчарево.

За имоти с обща площ над 200 дка в местността Садина в землището на с. Горни Лозен, район Панчарево. Издадено на "Инвестик" ООД.

За имоти с обща площ около 300 дка в местностите Могили и Често Раске и в землището на с. Лозен, район Панчарево. Инвеститор е дружеството "Лозен консулт" ЕООД.

Цели на планирането с перспективно развитие

- Възможности за развитие на територията при инвестиционен интерес и демографски нужди на града

- Осигуряване на инфраструктура
- Планирано, а не хаотично развитие
- Балансирано развитие на общината


ОСТАВЕТЕ ВАШИЯ КОМЕНТАР

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...