Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

7.2.11

Преброяване 2011

Във връзка с националното преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се извърши от 1 до 28 февруари 2011 г.

Преброяването ще стане по 2 начина, в 2 етапа: електронен и по домовете.

1. Електронен – от 1 до 9 февруари 2011 г. на адрес http://www.nsi.bg. Вдясно на екрана ще видите логото на “Преброяване 2011”. Там е входът към електронното преброяване. Регистрирайте се с ЕГН и валиден е-mail адрес. Попълнете преброителната карта, като въведете коректна информация за себе си, своето домакинство и за жилищните ви условия. След успешно попълване на преброителната карта ще получите уникален код на своя е-mail. Запишете си този код и го предайте на преброителя, който ще посети дома ви след 9 февруари.

2. По домовете – от 10 до 28 февруари 2011 г. Ако сте се преброили електронно, когато ви посети преброител, трябва да му съобщите вашия електронен код на преброяването, за да го запише в анкетната карта. Ако всички членове на семейството са се преброили електронно, преброителят ще вземе данни само за жилището и домакинството.

Как ще познаете, че преброителят е истински, а не престъпник?

1. Ако някой мине от 1 до 9 февруари и поиска да ви преброи, значи е преброител менте. Защото през този етап ще тече само електронното преброяване. По домовете преброяването ще започне от 10 февруари и ще продължи до края на месеца.

2. Преброителят е длъжен първо да се представи с име и фамилия, да покаже картата си, на която ще има негова снимка и личен идентификационен код. От своя страна преброителят ще има служебен телефон, с който веднага ще може да се свърже с контрольора в общината и да съобщи за евентуален проблем.

3. Не е нужно да пускате преброителя вкъщи. Може да отговорите на въпросника и  на стълбищната площадка.

4. Преброителят не трябва да ви иска личната карта, а вие не трябва да му я давате в ръцете. Личната ви карта може да се държи само в ръцете на органите на МВР. Не е и нужно да му я показвате за справка. Единствено вие носите отговорност за вярно предоставени данни. Предварително на листче може да напишете ЕГН-то си, както и ЕГН-то на членовете на вашето семейство, които живеят във вашето жилище. Други данни от личната карта не се изискват.

Кога ще мине преброителят?

Най-удобното време е вечер след 18 ч., защото тогава повечето хора са си вкъщи. Но това ще реши всеки преброител.

Преброителите са информирани, че преди 10-ти февруари могат да обиколят района си и сложат обява , че  ще минат например вечер след 18 ч. Ако не всички хора са си вкъщи по това време, преброителят ще мине друг път.

Това, което хората трябва да знаят е, че няма как да стане да не отворят вратата на преброителя и да се скрият. Тогава преброителят ще позвъни на контрольора от общината, за да съобщи данните на лицето, отказало преброяване. След това лицето подлежи на глоба от 120 лв., защото по закон хората са длъжни да участват в преброяването.

Кои хора подлежат на преброяване?

Гости от друг град/село

Ако в момента на преброяването в жилището, освен постоянно живеещите, има гости от друг град/село за по-продължително време - те ще бъдат преброени като временно пребиваващи. Но ако тяхното семейство на постоянния адрес ги дадат на друг преброяващ, системата ще ги засече по ЕГН и няма да ги брои 2 пъти.

Наемателите

Наемателите ще ги броят там, където ги сварят, т.е. в жилището, в което в момента на преброяването се намират.


Чужденците

Ще се броят като чужденци. За тях ще се изисква да съобщят ЕНЧ - единен номер на чужденец

Българите в чужбина

Ако българи, които живеят в чужбина, в момента на преброяването, т.е. документално това става само на 1 февруари, са в България на адреса си, ще се преброят като временно пребиваващи. Ако от 2 февруари напуснат страната, не се броят. Ако имате ученик или студент, който учи в чужбина, той не се брои, въпреки че е член на семейството, защото той не се намира в момента в България. Той ще бъде преброен в страната, в която се намира, тъй като в момента тече паралелно преброяване и в други европейски страни. Ако се намира в друга страна, извън ЕС, няма да се брои.

Хора и сгради

Освен хората, ще се броят сградите и жилищата, но по никакъв начин няма да се искат данни за собственост, за брой на жилищата и т.н. Ще бъдат подавани само сгради, които са обитаеми, дори в тях да живее само един човек. Ако сградата е склад, магазин или офис и други подобни, не се брои. По този начин ще се хванат и сгради, които не са регистрирани правомерно и по закон, а вътре живеят хора. Ако имате 2 жилища, но само в едното живеят хора, а другото е необитаемо, ще го преброят като необитаемо.

Новородените деца и починалите

Преброяването се води, че е направено на дата 1 февруари, но тъй като технически е невъзможно да бъде направено за един ден, то се извършва в рамките на целия месец.

Няма да се броят бебета, родени след 1 февруари 2011 г.

Хората, които са починали след 1 февруари 2011 г. ще се броят като живи, защото чисто технически към 1 февруари, когато се води, че е направено преброяване, те са били живи.

Има въпроси, отбелязани със звездичка, на които не е задължително да отговорите:

- Вашата етническа група е: българска, турска, ромска, друга, не се самоопределям;
- Вашият майчин език е: български, турски, ромски, друг, не се самоопределям;
- Религиозен ли сте;
- Вашето вероизповедание е;
- През последните 6 месеца били ли сте ограничен/а при извършване на обичайната си работа поради здравословни проблеми – не, да, ограничен съм, но не в голяма степен;
- признат от ТЕЛК, НЕЛК, трайно-намалена работоспособност и др.

За всички останали въпроси, питайте вашият преброител.

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...