Какво ново че кажеш, Нане?
- Новото е че моята Пена у неделя гласува,
ама не сака да каже за кого, демек тайно,
та после стана нужда да я тепам явно.

ОТ ВИТОША ПО ВИСОКО НЕМА,ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА, ОТ МИРОВЯНЕ ПО-УБАВО НЕМА! -Е ПА НЕМА!
Тук можете да изкажете мнение, да дадете предложения или да задавате въпроси . Ако имате предложения или идеи, които ще помогнат за по-добро развитие на сайта, напишете ги тук! Под всяка публикация можете да напишете коментар!

21.12.09

Читалище "Христо Ботев" - Мировяне отбеляза 90 години от създаването си



Много или малко са 90 години за едно читалище?
Във всеки случай - достатъчно, за да има то своето място в културния живот на едно селище, за утвърждаване на една обществена институция, свидетелстваща за будния дух на българина. Нашето читалище в оскъдния социален пейзаж на България се откроява като една малка институция, която макар и трудно, макар и с големи усилия, успя да се утвърди като традиционно устойчива. Читалището е една от малкото общностни институции, която устоява на превратностите на историята и успява да даде надежда и опора във времена на изпитания за оцеляване. На празничния концерт читалището награди своите читалищни дейци с грамоти за принос в съхранение на българските традиции и култура.
Дейността на институцията се организира и планира от Настоятелството. Насочена е към интересите и желанията на местната общност, към нейните потребности и възможности. В читалището са изградени Театрална формация за деца под ръководството на Сияна Пешева учителка от ОУ "Христо Ботев", кв.Требич и танцова трупа за народни танци. Библиотеката разполага с 12000 тома. Основната дейност на читалището са създаване на всякакъв вид културни мероприятия, както и запазването на българските традиции, а също и библиотечните услуги. В библиотеката работи един щатен библиотекар (леля Венче), която с желание, всеки ден, посреща своите читатели и гости и се стреми да задоволят информационните потребности на всеки, който е престъпил прага на библиотеката. Изготвят се проекти, свързани с попълването на книжните фондове и художествената самодейност.
Вече 90 години читалището е център на духовност, пресечна точка на много таланти, творчески срещи и родолюбие на всички поколения.
От тук са тръгнали много надарени деца към музикални, хореографски и творчески успехи.
Неизменно е участието на читалищните състави във всички национални събори, литературни конкурси, фестивали и винаги - с награди от участия в турнета.
Дейността ни и преди, и сега е насочена към съхраняване и развитие на традиционните читалищни дейности: библиотечна дейност, художествена самодейност, културно-масови прояви, самодейни групи. Тези основни дейности определят читалище "Христо Ботев" като център за култура и самодейно творчество. То се стреми към разширяване, обновяване и популяризиране на своята дейност, стимулиране на детското творчество и засилено гражданското участие в обществения живот на хората от Мировяне. Неговата мисия е да задоволява потребностите на местните общности, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, запазване на обичаите и традициите, разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.
Така цели 90 години!

Няма коментари:

С МНОГО УСИЛИЯ И ТРУД МИРОВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Отдавна не бях публикувала нищо в Блога си, защото нямах желание нито да чета, нито да пиша, но сега когато виждам промяна ми се прииска да ...